poniedziałek, 9 maja 2016

Owce w Beskdach

Wypas owiec kojarzy się przede wszystkim z Podhalem. Jednak także w Beskidach są hale i coraz częściej można na nich spotkać wypasane owce. Nie inaczej jest w Beskidzie Śląskim.


Owce na hale wyprowadzane są w maju. Towarzyszy temu specjalny obrzęd zwany ""miysznim łowiec". W Wiśle najwięcej owiec można spotkać na zboczach Cieńkowa, a także w pobliżu wyciągu narciarskiego na Pasiekach. Uroczyste wyprowadzenie łowiec na halę w tym roku odbędzie się 22 maja. Wtedy owce zostaną połączone w jedno stado, które zostanie poświęcone. W kolibie będzie można skosztować regionalnych produktów z serami w roli głównej. Od czasu, kiedy owce są wypasane, wytwarzane są produkty na bazie owczego mleka. "Miyszaniu łowiec" towarzyszy także tradycyjna muzyka beskidzka, można na żywo posłuchać miejscowych kapel, jest to też okazja dla gospodarzy, by ubrać strój regionalny.


Podczas wszystkich imprezy będzie można skosztować także gulaszu baraniego, herbaty z zielin (ziół) i lokalnych wypieków.



Owce można spotkać także w gospodarstwach agroturystycznych. Młode owieczki chętnie integrują się z gośćmi, chętnie odwiedzane są przez najmłodszych gości. Można podpatrywać, jak uczą się życia i szybko rosną.
                                             Ogród agroturystyki u Gazdy

Kalendarz wydarzeń związanych z wypasem owiec w Wiśle

22.05.2016 Miyszani Owiec (Wisła Cieńków)
Rozpoczęcie wypasu owiec, tradycyjny obrzęd poświęcenia i okadzenia stada oraz połączenie owiec w jedno stado.
17.07.2016 Wiślańska Bryndza (Wisła Pasieki)
Spotkanie poświęcone tradycjom serowarstwa z owczego i krowiego mleka - pokazy wyrobu oraz degustacje oscypków, bundzu, bryndzy, redykołek i innych serów wołoskich.
6-7.08.2016 Festiwal sera (Skolnity)
24.09.2016 Rozchód Owiec (Wisła Cieńków)
 Tradycyjne zakończenie wypasu związane z powrotem owiec do swoich gospodarzy, podsumowanie wypasu oraz wspólna biesiada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz